Schapendoes.nl Nieuws Wijzigingen in ECVO Scheme

Wijzigingen in ECVO Scheme

Bericht van de Raad van Beheer van 15 april 2025:

Het ECVO Panel heeft ons gevraagd onderstaande brief onder de aandacht te brengen bij alle rasverenigingen.
De wijzigingen zijn vorige week ingegaan.

Met vriendelijke groet,

Daphne Willemsen | Ondersteuning Beleidsmedewerker Gezondheid


Wijzigingen in ECVO Scheme najaar 2024

European College of Veterinary Ophthalmologists (ECVO) – Hereditary Eye Disease Committee (HED), NL-ECVO oogpanel

Informatiebrief voor rasverenigingen, fokkers en hondeneigenaren.

Jaarlijks wordt het ECVO-oogonderzoek door de HED Committee geëvalueerd. Er wordt rekening gehouden met wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwe, maar ook met veranderde inzichten. Dit leidt ertoe dat er jaarlijks aanpassingen (kunnen) worden ingevoerd en ook dit jaar is dit het geval. Alle wijzigingen worden direct verwerkt in de ECVO-manual, die u op de website van de ECVO kunt terugvinden.

ECVO-website: www.ECVO.org onder ‘Hereditary Eye Diseases’, vervolgens ‘Manual’. Directe link: https://www.ecvo.org/hereditary-eye-diseases/ecvo-manual.html

De belangrijkste wijziging die thans worden ingevoerd betreft opnieuw een vorm van de erfelijke grauwe staar of wel “cataract anders”, later genoemd “lenstroebeling anders”.

In de afgelopen jaren zijn een aantal cataract vormen, te weten: punctata, sutureline (sluitingsnaden), sutureline tip, nucleaire (kern) ring, fiber glass (glasvezel) of pulverulent (poedervorm) cataract in een aparte groep gezet nl. “cataract anders”, later “lenstroebeling anders” genoemd. Deze lenstroebelingen veranderen over het algemeen nauwelijks en zijn klinisch minder relevant, hebben weinig effect op het gezichtsvermogen en worden door de HED Committee als optioneel, dus met een lage prioriteit aangemerkt. In de afgelopen tijd is gebleken dat de notering, zoals voor deze vormen werd gehanteerd, bij zowel rasverenigingen als bij fokkers in diverse Europese landen tot verwarring omtrent de ernst heeft geleid en veelal als te zwaar werd geïnterpreteerd.

De HED Committee heeft derhalve besloten om de bovenstaande lenstroebelingen alleen nog op het certificaat in het commentaar veld onder “andere lenstroebeling” met de subvormen te vermelden en niet meer bij no 15 cataract, “NIET VRIJ” zoals voorheen. Hiermee worden zij wel geregistreerd, zodat deze specifieke vormen van “andere lenstroebeling” eventueel met een lage prioriteit kunnen worden bestreden. En in ieder geval in de statistieken terecht komen en in de gaten kunnen worden gehouden door de rasverenigingen.
Het veterinair advies voor deze “lenstroebeling anders” blijft ongewijzigd, dus optioneel of lage prioriteit.

Mochten er nog vragen zijn dan kunnen rasverenigingen of fokadviescommissies natuurlijk contact met ons opnemen.
Met vriendelijke groet,
Namens het NL-ECVO oogpanel,

Dr. F.C. Stades (voorzitter) en drs. R.R.O.M. Van de Sandt (secretaris)