Schapendoes

Bent u geïnteresseerd in een Schapendoes en wilt u meer weten, lees dan alle informatie op deze website. Wilt u nog meer weten, dan kunt u onze evenementen bezoeken, contact opnemen met het bestuur of de FAC, of onze fokkers. Allen kunnen u verder informeren over het ras, het karakter, onderhoud enz. van deze geweldige honden. Bij de Vereniging aangesloten fokkers voldoen aan de gezondheid- en welzijnsregels en fokken volgens het Verenigings Fok Reglement. De honden die gefokt zijn volgens de regels van de Vereniging ontvangen een Verenigingscertificaat.

Rasbeschrijving

De Nederlandse Schapendoes is een lichtgebouwde, levendige hond. Hoewel nog maar weinig Schapendoezen een taak hebben bij een schaapskudde, blijft het ras in aanleg een herdershond. Dit wil zeggen dat het nog áltijd een alerte, actieve, waakse huishond is, die graag blaft. De Schapendoes is erg beweeglijk, zeer wendbaar en bijzonder alert op de ‘bewegingen’ van zijn mensen (zijn kudde).

Het opgewekte karakter van de Schapendoes geeft hem in combinatie met zijn harige uiterlijk en zijn opvallend, ronde, grote donkerbruine ogen de aantrekkingskracht, waarvoor menig hondenliefhebber is bezweken. Attent, schrander, levendig en opgewekt, maar ook eigenwijs! De opvoeding van de Schapendoes moet consequent aangepakt worden. Begin vooral speels maar zeker vastberaden. De Schapendoes leert graag en gemakkelijk, maar zal zijn baas als hij de kans krijgt met evenveel genoegen in de maling nemen. De Schapendoes heeft veel beweging nodig. Dagelijks een uur rennen houdt hem fit en voorkomt nervositeit.

De vacht, die in hoge mate het verschijningsbeeld van de Schapendoes bepaalt, wordt op sommige plaatsen wel tot 10 cm lang. Regelmatig onderhoud in de vorm van een wekelijkse borstelbeurt is noodzakelijk, wil je voorkomen dat het haar samenklit in viltplaten. Vooral tijdens de periode waarin het puppyhaar uitvalt en de eigenlijke vacht doorkomt, moet zeer regelmatig gekamd worden. Maar om te voorkomen dat de Schapendoes dit dan niet gewend is, is jong beginnen en kammen goed aanleren een must. Een Schapendoes hoort in principe niet gewassen of geknipt te worden. Een gezonde vacht reinigt zichzelf. Alleen bij extreme vervuiling kan de hond afgespoeld worden met lauw water.

De Schapendoes is in de regel geen grote eter. Over de samenstelling van het voedsel geeft elke fokker zijn eigen richtlijnen.

 

Wetenswaardigheden

De belangrijkste karaktereigenschappen van het ras:

Attent, schrander, levendig, energiek, opgewekt en trouw, maar ook eigenwijs en temperamentvol.

Het ras is geschikt als gezinshond, bij (jonge) kinderen, bij andere honden, bij katten of andere huisdieren, maar uiteraard moet alles worden aangeleerd.

Het ras staat als waaks bekend: het is een herdershond, zeer attent op alle veranderingen om hem heen, welke hij over het algemeen kenbaar zal maken aan zijn baas.

Het ras kan worden ingezet als gebruikshond en/of voor de hondensport. De Schapendoes is een energieke herdershond die behoefte heeft aan zowel geestelijke als lichamelijke uitdaging. De hond werkt graag, als hij met zijn baas bezig mag zijn is alles goed, welke activiteit dan ook.

Het is relatief makkelijk om aan een pup te komen. De nesten van de Vereniging worden aangekondigd op deze website. Fokkers doen dat ook zelf op hun eigen websites. U kunt zelf een fokker van uw keus benaderen. Over het algemeen zijn er bij fokkers geen hele lange wachtlijsten.

De Schapendoes is een langharige herder, die niet geknipt hoort te worden. De vacht heeft een beschermende en isolerende functie. De vacht moet geborsteld worden en klitvrij gehouden. Gemiddeld volstaat een kambeurt eens per twee, drie weken van ongeveer een uur, maar vaker of juist minder vaak komt ook voor. De hond verhaart niet veel, maar neemt in de vacht wel allerlei zand en takjes mee. Dit valt er echter vanzelf weer uit. Helaas zien we steeds vaker mensen die uit gemakzucht een Schapendoes knippen of scheren, of dit doen vanwege het idee dat dit gezonder en fijner is voor de hond. Dat vinden wij als rasvereniging uiteraard erg jammer omdat de kenmerkende vacht in hoge mate het verschijningsbeeld van de Schapendoes bepaalt, naast het feit dat de vacht een functie heeft. De vacht hoort daarentegen niet zo overvloedig te zijn dat de hond er last van heeft.

De 5 leukste eigenschappen van het ras en 5 aanvullende punten om rekening mee te houden:

-lief, aanhankelijk                                            -waaks

-vrolijk                                                                -vachtverzorging

-leert makkelijk                                               -eigenwijs (Oost-Indisch doof)

-trouw                                                               -is over het algemeen niet graag alleen

-werkt graag                                                   -lichamelijke en geestelijke uitdaging nodig

Een Schapendoes is een actieve hond waarmee gewandeld hoort te worden en waarmee aan diverse activiteiten kan worden gedaan.  De balans tussen activiteit en rust is belangrijk. Naast fysieke activiteit heeft de Schapendoes ook mentale uitdaging nodig. Het is een hond die snel leert maar ook heel snel verveeld raakt.

De Schapendoes vertedert met zijn grote donkerbruine ogen en schattige uiterlijk. De puppies zijn hartveroverende knuffelbeertjes. Puur op een lief uiterlijk af gaan en verwachten een rustig, niet-veeleisend gezelschapshondje te treffen, is echter een grote misrekening. De Schapendoes is en blijft een herdershond, die prima instaat is zelf beslissingen te nemen en tot actie over te gaan, als hem dat juist lijkt. Geïnteresseerden zonder kennis en ervaring met honden moeten zich goed realiseren dat een Schapendoes onder die knuffelvacht een pittig karakter kan herbergen. Een uitdaging voor iedere baas en zéker voor beginners. Geduld, humor, consequent zijn en uithoudingsvermogen hebben, naast de bereidheid hebben om geregeld de hond uitgebreid te borstelen/kammen, zijn vereist om een Schapendoes in huis te kunnen nemen.

Rasinfolijn:
Riet Spruijt-Kriek
T: 06 45443841
E: rasinfo@schapendoes.nl